De levensduur van bedrijfskleding verlengen: hoe je kwaliteitsproblemen en budgetoverschrijdingen voorkomt

Bedrijfskleding is meer dan een uniform. Het is een investering in de uitstraling van je bedrijf en in het comfort van je medewerkers. Toch kan het gebeuren dat deze investering eerder dan verwacht hogere kosten met zich meebrengt, simpelweg omdat de kleding niet lang genoeg meegaat. Als eigenaar van Suit Up Corporate Fashion kom ik regelmatig bedrijven tegen die dit probleem ervaren. In deze blog geef ik praktische tips om kwaliteitsproblemen te voorkomen en te zorgen dat jouw bedrijfskleding wél de levensduur heeft die je ervan verwacht.

Ga met je fabrikant in gesprek over de verwachte levensduur

Wanneer een nieuwe klant zich bij ons meldt en aangeeft dat hun huidige kleding te snel stuk gaat is de eerste vraag altijd, hoe lang verwacht je dan dat het meegaat?

Dit is namelijk per artikel anders en afhankelijk van het aantal draag en wasbeurten, de intensiteit waarmee het gedragen wordt en vele factoren meer. Kortom, bespreek met elkaar over de verwachtingen. Vaak wordt dit in aantal wasbeurten uitgedrukt. Zorg dat je daarin realistisch bent. Een t-shirt gaat nou eenmaal geen 100 wasbeurten mee.

Check de referenties van je bedrijfskledingleverancier

Niet elke leverancier levert dezelfde kwaliteit, en daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar hun achtergrond en referenties. Vraag naar hun ervaringen met soortgelijke projecten en bekijk welke klanten zij al hebben geholpen. Betrouwbare leveranciers zullen niet aarzelen om hun referenties met je te delen. Een bewezen track record kan veel zeggen over de kwaliteit van hun producten en diensten.

Laat kleding onafhankelijk testen

Het testen van de kleding door een onafhankelijke partij kan veel problemen voorkomen. Dit geeft een objectief beeld van de kwaliteit en duurzaamheid van de stoffen en het maakproces. Veel bedrijven vertrouwen alleen op de woorden van de fabrikant, maar onafhankelijke tests bieden extra zekerheid. Denk hierbij aan zaken zoals treksterkte, pilling, kleurvastheid en krimp. Laat de kleding goed doorlichten voordat je het grote investeringen doet.

Werk uitsluitend met gecertificeerde fabrieken

Certificeringen zijn niet zomaar papieren formaliteiten. Ze geven aan dat een fabriek voldoet aan strenge normen op het gebied van kwaliteit, arbeidsomstandigheden en duurzaamheid. Door te kiezen voor fabrieken die gecertificeerd zijn door bijvoorbeeld ISO of voldoen aan normeringen zoals NEN, weet je dat je werkt met partners die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Dit voorkomt dat er in het productieproces steken vallen.

Vraag datasheets en testrapporten op

Voor elke stof en elk kledingstuk dat je aanschaft, zou je in principe een datasheet moeten kunnen opvragen. Hierin staan alle technische specificaties vermeld, zoals de pilling waarde, kleurvastheid, krimp en treksterkte. Deze waarden geven je een goed idee van hoe de kleding zich in de praktijk zal houden. Daarnaast kunnen testrapporten van eerdere producties je inzicht geven in hoe goed een stof presteert onder verschillende omstandigheden.

Doe draagtesten met een groep medewerkers

Een praktische manier om te testen of de kleding voldoet aan de verwachtingen, is door draagtesten te doen met een groep medewerkers. Laat de kleding gedurende een bepaalde periode onder normale werkomstandigheden dragen en verzamel feedback over het comfort, de slijtage en de pasvorm. Dit geeft je waardevolle informatie over hoe de kleding zich in het dagelijks gebruik gedraagt en waar eventueel aanpassingen nodig zijn.

Werk samen met je leverancier aan goede wastesten

Wassen heeft een enorme impact op de levensduur van kleding, vooral als het om bedrijfskleding gaat die vaak gereinigd moet worden. Werk daarom nauw samen met je leverancier om wastesten te doen. Zorg ervoor dat er duidelijke rapportages zijn over hoe de stoffen en kledingstukken reageren op wassen bij verschillende temperaturen en met diverse reinigingsmiddelen. Dit helpt je om te voorkomen dat kleding te snel verslijt door een verkeerde wasprocedure.

Bonus tip: Betrek de wasserij bij het proces

Als jouw bedrijf samenwerkt met een wasserij, kan het verstandig zijn om hen te betrekken bij de kwaliteitscontrole van de kleding. Laat de wasserij bijvoorbeeld beoordelen of de stoffen geschikt zijn voor veelvuldig reinigen. In sommige gevallen is het slim om ready made garments al meerdere keren te laten reinigen voordat ze daadwerkelijk in gebruik worden genomen. Dit kan helpen om kinderziektes in de stoffen en het maakproces snel te identificeren, waardoor problemen zoals krimp en kleurverlies tijdig kunnen worden aangepakt.

Bonus tip 2: Geef je medewerkers voldoende stuks

Recent sprak ik een klant die per jaar 12 overhemden faciliteert aan zijn medewerkers. Dit is natuurlijk totaal niet nodig en niet duurzaam. Echter, meestal maak ik het mee dat medewerkers te weinig krijgen. Je kunt niet verwachten dat een t-shirt of overhemd een jaar meegaat als je een fulltime medewerker drie t-shirts of overhemden geeft. Simpele rekensom: 45 werkweken, gemiddeld 2 keer wassen per week komt op 90 draag &wasbeurten. Bij Suit Up geven we altijd advies over de kwantiteiten die geleverd dienen te worden om een bepaalde levensduur en dus afschrijvingsperiode te overbruggen.

Conclusie

Het is duidelijk dat de levensduur van bedrijfskleding niet alleen afhangt van de prijs of de esthetiek. Door goed onderzoek te doen, te werken met gecertificeerde leveranciers en uitgebreide testen te laten uitvoeren, kun je veel kwaliteitsproblemen voorkomen. Met name is communicatie en openheid van zaken en verwachtingen essentieel als je het mij vraagt. Op die manier zorg je ervoor dat je investering in bedrijfskleding ook daadwerkelijk rendeert en voorkom je onaangename verrassingen, zoals budgetoverschrijdingen door onverwachte vervangingskosten.

Heb je hulp nodig bij het in de praktijk brengen van deze tips? Neem contact met mij of een van mijn collega’s op.

– Evert van Bergen | Commercieel Directeur

Logo Suit up

sales@suitupnow.nl

+31 076 532 87 64