Op maat gemaakt

BEDRIJFSKLEDING: EEN DUURZAME KEUZE 

22 April 2021 

Hoe maak je de juiste duurzame keuzes op het gebied van bedrijfskleding?

 

SAMEN ZIJN WE VERANTWOORDELIJK VOOR DE PLANEET

De fashion-industrie is wereldwijd extreem energie vragend en vervuilend. Zelfs ondanks een kleine vooruitgang is de fashion-industrie nog de tweede energie verslindende branche ter wereld. Helaas is er een groot verschil tussen wat we graag zouden willen bereiken en wat we daadwerkelijk kunnen bewerkstelligen. Maar met welke -relatief makkelijke- keuzes kunnen we wél invloed hebben? Want we zijn samen verantwoordelijk voor de planeet.

 

MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is -terecht- een belangrijk onderdeel geworden van bedrijfsvoeringen. Waar mogelijk, maken we al duurzame keuzes en zien we steeds vaker dat sustainability onderdeel is van een marketing- en communicatiestrategie.  Wanneer informatie over duurzaamheid subtiel is verwerkt in een bedrijfsmissie en corporate story, worden MVO-claims geloofwaardiger en overtuigender. Daarnaast kunnen milieukeurmerken en andere certificaten bijdrage aan de geloofwaardigheid en authenticiteit van merken. Naast dat we een verantwoording hebben voor de aarde, is duurzaamheid ook marketingtechnisch een slimme keuze.

 

Duurzame keuzes

Een simpele manier om duurzaamheid door te voeren in je bedrijfsvoering, is door duurzame keuzes te maken op het gebied van bedrijfskleding. Er is zelfs een leuke en makkelijke manier om deze keuzes een onderdeel te maken van je corporate identity.

Zoals wij gedaan hebben bij de collectie items van Vattenfall. Daar heben wij het ‘recycle logo’ toegevoegd als item op de mouw. Maar er zijn genoeg leuke ideeën om duurzaamheid toe te voegen aan je bedrijfskleding concept, vraag eens naar de mogelijkheden. 

bedrijfskleding

 

Maar duurzaamheid zou natuurlijk geen simpele marketingtrend mogen zijn. Het is van groot belang om sustainability onderdeel te maken van je volledig bedrijfsproces. Bedrijven die duurzaamheid doorvoeren op alle lagen van het proces -bijvoorbeeld productie- komen veel overtuigender over en voorkomen dat het beeld van green washing gevormd wordt. 

 

Sustainable choice

Maar wist je dat kiezen voor bedrijfskleding überhaupt een sustainable choice is?

De gemiddelde levensduur van bedrijfskleding is 4jaar. Dit betekent dat je medewerkers plusminus 4 jaar lang, 40uur per week in bedrijfskleding lopen. Je zou dit kunnen zien als slow fashion; een manier om je medewerkers te laten consuminderen. Ze dragen immers 40uur per week minder ‘eigen’ kleding, wat je -als het goed is- terug zou moeten zien in hun eigen fashion koopgedrag.

 

Wat kleding betreft spreekt men van ‘Reduce, Re-use, Recycle’. Waarin Reduce natuurlijk de voorkeur heeft op Recycle. Hierin kun je over het algemeen spreken dat bedrijfskleding een ‘Reducing consumption’ is.

 

De drie p's

 

DUURZAAMHEID: ONZE GEZAMENLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

 

Wij -als Suit Up- zijn de hele dag bezig met green choices, nieuwe technieken en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de kledingproductie-industrie.

Maar hoe maak jij, wanneer je bedrijfskleding gaat inkopen, nu de juiste keuzes?

 

Laat ons weten wat je wensen en behoeften zijn ten aanzien van duurzame bedrijfskleding en maak het onderdeel van je selectiecriteria.

 

Stel vragen zoals:

  • Leer meer over het inkoopproces: welke materialen worden gebruikt? Waar komen ze vandaan, hoe en waar worden ze geproduceerd?
  • Op zoek naar de juiste materialen: welke doeken vallen onder duurzaamheid? Welke niet? Zijn er mogelijkheden om te kiezen voor stoffen van biologische oorsprong of met gerecycled vezels? 
  • Krijg inzicht in het productieproces: welke duurzame keuzes zijn er in het voorbehandelings-, kleurings- of afwerkingsproces van het materiaal?
  • De levenscyclus van bedrijfskleding begrijpen: wat is de gemiddelde levensduur van de materialen? Kijk hier in naar welke chemische middelen moeten worden gebruikt tijdens het wassen? En de lengte van de draagbaarheid. Waar ligt het ‘ecologische breekpunt’ van kledingstukken, dus wanneer is vervanging van het kledingstuk gunstiger dan wassen of repareren?
  • Verpakking: Welk verpakkingsmateriaal wordt gebruikt?
  • Logistiek & transport: Waar worden de kledingstukken geproduceerd en hoe komt het naar de plaats van bestemming? 
  • Recyclen: Bespreek wat de mogelijkheden zijn tot het recyclen van de oude collectie. 

 

Stel ons deze vragen gerust en we gaan samen kijken naar hoe we onze gezamenlijke voetafdruk zo laag mogelijk kunnen houden.

Suit Up is jouw partner voor duurzame bedrijfskleding.

Wij kijken verder dan de gebruikelijke kaders; wij kijken naar al het mogelijke.

 

LET’S SUIT UP!

OTHER BLOGS

THERE’S MORE TO READ
Minimaal 50 werknemers.