READY FOR THE NEXT STEP IN CORPORATE FASHION?

Circulaire
bedrijfskleding

Het is jullie wens om een circulaire bedrijfskledingcollectie te hebben. Een bijzonder mooie ambitie. In dit stuk nemen wij je graag mee in waar Suit Up & de markt nu staan op dit thema en wat wel kan maar ook niet kan. Per topic lichten we toe wat Suit Up doet.

Bedrijfskleding Noordbrabants Museum

VErantwoorde productie

volledig gecertificeerd

wij kleden iedere maat

voor ieder postuur

gratis recycling

dé duurzame keuze

CIRCULAIRE
Bedrijfskleding

Circulariteit is een moeilijk begrip waarvan de definitie door diverse partijen anders wordt geïnterpreteerd. In onze beleving is een circulair product een product dat 100% en gelijkwaardig opnieuw de keten ingebracht kan worden. Dus van gedragen kleding maken we nieuwe kleding.

 

Op dit moment kan dit enkel nog voor T-shirts, polo’s en sweaters in een polyester/katoen blend. Wij hebben hier reeds een pilot project meelopen met T-Mobile en Roompot. Materialen zoals diverse katoen blends, wol blends, lycra, acryl, polyamide en geplakte materialen kunnen nog niet worden gerecycled tot nieuwe kleding. Een goed model om de mate van circulariteit te bepalen is de R-ladder.

Ontwerp: belangrijk om te begrijpen is dat het ontwikkelen van een circulair product start met een circulair ontwerp. Essentieel hierbij is dat het product de-assembleerbaar is, dat de materialen geschikt zijn voor hergebruik en dat applicaties zoals logos eenvoudig te verwijderen zijn of mee de vervezelaar in kunnen. In uw aanbesteding gaan we uit van NOS-artikelen wat maakt dat we in eerste instantie niet zelf kunnen produceren. Wij ontwerpen artikelen die goed de-assembleerbaar zijn met grondstoffen die geschikt zijn voor hergebruik op liefst gelijkwaardig niveau.

Materiaalgebruik: meest geschikt voor recycling zijn mono materialen. Dit zijn 100% katoen en 100% polyester bijvoorbeeld. Deze zijn vaak niet geschikt als bedrijfskleding omdat dit te snel krimpt, verwast of slijt. Materialen waar een significant aandeel elastan inzit zoals nu gevraagd wordt voor de jeans of softshell zijn niet geschikt om gelijkwaardig te recyclen. Na het strippen, schredden en vervezelen wordt van de vezel die overblijft, nieuw garen gesponnnen. Echter, de elastan gaat smelten door de hoge temperatuur en zal knappen of zorgen dat het garen niet sterk genoeg is om een hoogwaardig doek van te maken. In overleg met een partij als Frankenhuis en Circularity kunnen we bepalen welke materialen wel geschikt zijn voor hergebruik.

Repareren: kleine reparaties doen wij lokaal bij onze kleermaker, bulk reparaties doen wij in samenwerking met sociale werkplaats United Repair Centre in Amsterdam.  Uiteindelijk is het verlengen van de levensduur van een artikel het meest duurzame dat er is.

Hergebruik: vanaf ingang 2023 verzorgen wij de recycling van gedragen kleding van onze klanten kosteloos. Achter de schermen kost dit ons nog wel geld maar wij zijn ervan overtuigd dat er initiatiefnemers moeten zijn om de circulaire economie aan te slingeren. Ook al is onze invloed beperkt, wij willen die kar-trekker zijn.

ons portfolio

Tevreden klanten

Logo Botanic Sanctuary Antwerpen

Stéphanie Stulens Botanic Sanctuary Antwerp

“Suit Up is een fijne partner. Het is van groot belang dat ik mijn vaste leveranciers kan vertrouwen.”

Logo Roompot

Nicole Stelling  Roompot

 

“De nieuwe collectie is een echte upgrade en dat hebben we gezamenlijk bewerkstelligd”

Logo Chassé Theater

Nikky Wittkampff
Chassé Theater

“De samenwerking met Suit Up was erg prettig, betrokken & écht samen.”

Logo Suit up

sales@suitupnow.nl

+31 076 532 87 64