Wol is in de bedrijfskleding een veelgebruikt, natuurlijk materiaal. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is wol comfortabel, goed temperatuur regulerend en vocht opnemend. De meest voorkomende soort is scheerwol. De delicate vorm lamswol die van een lam afkomt en dus ook maar één keer door een schaap geproduceerd kan worden, is veelal te kwetsbaar voor corporate fashion. Dit geldt ook voor de nog luxere wolsoorten zoals merino, alpaca en cashmere.
In een corporate collectie kun je veel artikelen bedenken waar wol in verwerkt zit. Ongeveer in 95% van alle kostuums, pantalons, jurken, cardigens en pullovers zit wol verwerkt. Wol is een natuurlijk materiaal dat voornamelijk bestaat uit eiwitten en daarom verdiend wol meer aandacht qua onderhoud dan een synthetische stof. Om die reden geef ik hieronder 10 tips over het onderhoud van een wollen kledingstuk.
1. RUIMTE IN DE TROMMEL:
Zorg ervoor dat je voldoende ruimte over laat in je wasmachine. Vul deze max met 2kg wol of voor twee derde. Wol houdt veel vocht vast en mag niet gefixeerd komen te zitten.
2. WASMIDDEL:
Wol is een natuurlijk materiaal is, opgebouwd uit eiwitten, daarom is het belangrijk hiervoor een speciaal wolwasmiddel te gebruiken dat het wol niet aantast. Doe je dit niet, dan wordt de wol uiteindelijk ‘opgegeten’ door de enzymen in het normale wasmiddel.
3. TEMPERATUUR:
Let op dat je wol niet te koud wast. Hierdoor schrikken de vezels waardoor het kledingstuk kan krimpen. Advies is een wolprogramma op 30 of 40 graden, afhankelijk van het advies in het waslabel.
4. BLEND KWALITEIT:
Indien je een kledingstuk hebt dat bestaat uit een blend met bijvoorbeeld katoen of polyester kies je voor het wasprogramma van het zwakste garen. In dit geval dus wol.
5. CENTRIFUGEREN:
Bij het centrifugeren adviseren wij maximaal 1.200 toeren te hanteren, want wol houdt anders namelijk veel vocht vast.
6. HANDWAS:
Veel mensen vragen zich af of het verstandiger is wol met de hand te wassen, maar zolang je bovenstaande richtlijnen aanhoudt, is dat niet nodig.
7. DROGEN:
Zeer belangrijk; laat je wollen kledingstuk nooit drogen in een droger. Vezels kruipen in elkaar en het kledingstuk vervormt. Het beste is om het kledingstuk horizontaal op een handdoek te laten drogen. Zo behoudt het zijn originele vorm.
8. PRIKKEN:
Wanneer je trui gaat prikken kun je hem, beschermd met een plastic zak, een dag in de vriezer laten liggen. Voorzichtig laten ontdooien en het kledingstuk zit weer comfortabel en prikt niet meer.
9. STRIJKEN:
Strijken doe je in principe niet met wollen kledingstukken. Als het bij het kostuum echt nodig is, is het belangrijk dat het breigoed niet direct in aanraking komt met het strijkijzer. Gebruik een strijkdoek om deze ruimte te bewaren en contact te vermijden. Hiermee voorkom je dat het doek gaat glimmen.
10. PILLING:
Een wollen kledingstuk gaat op den duur pillen. Dat is de eigenschap van dit natuurlijke materiaal. Maar wat kun je hieraan doen? Ons advies is om een aantal scheerapparaatjes bij jullie in het bedrijf te leggen, zodat medewerkers op den duur zelf de pilling kunnen verwijderen. De scheerapparaatjes zijn niet duur in aanschaf en zijn te verkrijgen via Suit Up.