vrouw kiest kleding uit

GELE ZWEETPLEKKEN IN DE OKSELS VAN WITTE SHIRTS: HOE KOM JE ERAAN EN HOE KOM JE ER VANAF?

13  maart 2020

Iedereen is ermee bekend: de vieze gele vlekken die na lang dragen plotseling in je witte kleding tevoorschijn komen. Deze gele vlekken worden veroorzaakt door het transpireren. De vlekken ontstaan door een chemische reactie van zout en talg uit het zweet in combinatie met het aluminium uit deodorant. De ene persoon heeft hier meer last van dan de andere. Het ligt aan de mate van transpireren en bijvoorbeeld het merk deodorant dat je gebruikt.

 

Je kunt de shirts wassen zoveel je wilt, maar met normaal waspoeder is de kans klein dat je die gele vlekken ooit uit je kleding krijgt. Maar hoe dan wel? We hebben 4 tips voor je op een rij gezet!

 

Tip 1: soda

 

Maak een sopje van handwarm water met wat soda en laat het shirt daarin weken. Daarna kun je de shirts wassen zoals je dat normaal ook doet.

 

Tip 2: doe wat Dettol op de vlek

 

Leg je kleding in een mengsel van 1/3de Dettol en 2/3de water. Laat dit één tot drie uur staan en was het daarna gewoon in de wasmachine. Deze tip werkt ook goed om een shirt van zweetgeur te ontdoen.

 

Tip 3: gebruik een vaatwastablet of bruistablet

 

Stop een vaatwastablet bij de was in de trommel. Dit helpt alleen bij verse zweetplekken. Ook een bruistablet voor kunstgebitten kan vlekken tegengaan.

 

Tip 4: gebruik een pasta

 

  • Stap 1: Week je witte shirt in koud water en maak de okselvlekken goed nat.
  • Stap 2: Meng een waspoeder speciaal voor witte was of voorwas in een aparte kom met schoonmaakazijn, de verhouding is 3 op 1. Neem een ruime kom, want dit gaat lekker opborrelen. Leng het nog even aan met wat water tot je een pasta hebt.
  • Stap 3: Breng met een tandenborstel de pasta op de okselvlek aan en schrob het flink in de stof.
  • Stap 4: Leg je shirts in de wasmachine maar zet deze nog niet aan. Zet een timer op 45 minuten.
  • Stap 5: Na 45 minuten was je het shirt op de maximale temperatuur die in het label aangegeven wordt.

 

Bovenstaande tips werken ook voor shirts in een licht blauwe kleur of bij een wit shirt met een dessin erin. Kijk overigens altijd goed op het waslabel of de kleding geschikt is om met bovenstaande producten te behandelen.

 

5 Tips om gele vlekken te voorkomen:

 

  1. Koop deodorant zonder aluminium. Het nadeel hiervan is dat je gemakkelijker zweet, maar het is beter voor je kleding.
  2. Gebruik minder deodorant: hoe meer deodorant, hoe sterker de verkleuring.
  3. Strooi tijdens het strijken een laag babypoeder op de oksels voor je het shirt gaat dragen, en strijk er even overheen met de strijkbout.
  4. Bescherm je shirt met een ander shirt. Je kunt bijvoorbeeld een wit shirt onder je bedrijfskleding dragen tijdens het werken. Echter verplaats je hiermee het probleem.
  5. Behandel vieze oksels meteen. Hoe langer het er zit, hoe lastiger te verwijderen.

 

Wanneer de vlekken te oud zijn, dan wordt het lastiger om ze eruit te krijgen. Ze zijn dan door het heet wassen en strijken letterlijk met de stof versmolten. Dus, liever voorkomen dan genezen.

OTHER BLOGS

THERE’S MORE TO READ