de invloed van bedrijfskleding

DE INVLOED VAN BEDRIJFSKLEDING OP ONZE PERFORMANCE

20 maart 2020

We weten allemaal dat het belangrijk is voor medewerkers om er verzorgd en professioneel uit te zien. Geen twijfel mogelijk dat dit een direct verband heeft met het werkgeluk dat iemand ervaart. Maar wat is nu exact de invloed van bedrijfskleding? Daar komen we achter in dit artikel.

 

MEER DAN BEDRIJFSKLEDING

 

Bedrijfskleding, of kleding in het algemeen, heeft meer dan een beschermende en decoratieve functie. Kleding heeft direct invloed op jouw hersenen. Dit is wetenschappelijk onderzocht in een onderzoek waarbij groep A hun normale kleding droeg en groep B hun normale kleding en daarboven een labjas. Ze werden beide gevraagd onderzoek te doen naar ‘mentale behendigheid’. Opvallend is dat de groep met labjas de helft minder fouten maakte dan de groep zonder labjas. Vervolgens is het onderzoek nogmaals uitgevoerd. Beide groepen kregen een labjas. Echter, groep A werd verteld dat zij een schildersjas kregen terwijl groep B werd verteld een doktersjas te krijgen. Ze werden gevraagd een IQ test te maken waarbij opvallend genoeg de groep die dacht dat ze een doktersjas droegen veel beter scoorde. Dit fenomeen wordt genoemd: Enclothed cognition. Dit houdt verband met de symbolische betekenis van de kleding en het psychologische effect van het dragen van die specifieke kleding. Door deze kleding te dragen word je continue herinnert aan waar de kleding voor staat en welke rol je op dat moment vervuld. Bijzonder genoeg is de naam die je het kledingstuk geeft dus ook van invloed op de perceptie van de drager. Noem je een labjas een schildersjas, dan zie je dat de dragers significant creatiever worden, of minder fouter maken, of analytischer worden.

 

HOE KLEDING JE PRESTATIES BEINVLOED

 

Die ervaring kan vertaald worden naar echte veranderingen in gedrag en prestaties. Dus kleding is niet alleen van invloed op hoe andere mensen naar jou kijken; het verandert ook de manier waarop je naar jezelf kijkt en de manier waarop je denkt. Het is mogelijk jezelf te conditioneren naar een bepaalde mindset. Een ander mooi voorbeeld is het volgende: wanneer je een dag hard gewerkt hebt, trek je je joggingspak aan. Dit doe je omdat je jezelf conditioneert om te gaan ontspannen. Hetzelfde gebeurt de ochtend daarna, wanneer je je bedrijfskleding aantrekt. Je conditioneert jezelf om scherp te zijn en het maximale uit je dag te halen. Wil je hier meer over weten. Kijk dan ook even naar deze youtube video:

 

 

 

OTHER BLOGS

THERE’S MORE TO READ