Suit Up Logo

Bedrijfskleding en de Belastingdienst: Hoe zit dat?

Van Gogh jassen
Lees in dit artikel alles over de belastingdienst en haar fiscale regels rondom bedrijfskleding en werkkleding. Het artikel geeft antwoord op vragen zoals: wanneer is bedrijfskleding aftrekbaar bij de belastingdienst? Ofwel, wanneer kun je je bedrijfskleding opgeven als bedrijfskosten?

Je leest wanneer je wel of niet verplicht bent om een logo te gebruiken en hoe dit gepositioneerd moet worden. Zo stelt de belastingdienst eisen over afmetingen, plaatsen en kleuren. Wist je dat de belastingdienst onderscheid maakt tussen bedrijfskleding en echte werkkleding? Het is belangrijk je hierover goed te laten informeren. Je loopt namelijk het risico op een naheffing wanneer je niet voldoet aan de eisen van de belastingdienst.

WANNEER IS IETS BEDRIJFSKLEDING VOLGENS DE BELASTINGDIENST?

Letterlijk genomen is de kleding bedrijfskleding of werkkleding, wanneer de kleding uitsluitend gedragen kan worden binnen het kader van de onderneming. Er wordt hier dus gesproken over een uniform of echte werkkleding. Hier ontstaat dus het verschil tussen bedrijfskleding en werkkleding.

Werkkleding zoals overalls, PBM’s, of zeer specifieke kleding zoals teek werende kleding, die uitsluitend gebruikt worden voor het werk, hoeven niet voorzien te worden van een logo en zijn 100% aftrekbaar. Je leest dat in dit artikel over de aftrekbare zakelijke kosten bij de belastingdienst.

Bedrijfskleding, pratende over pakken, overhemden, jassen, pullovers en sweaters en dergelijke. Ofwel representatieve bedrijfskleding, horecakleding of casual bedrijfskleding, kan eventueel buiten het werk gedragen worden. Om die reden stelt de belastingdienst dat bij dit soort artikelen je verplicht bent om een logo op de bedrijfskleding te plaatsen.

Bij schoenen geldt dat alleen schoenen die voor het werk gedragen worden in aanmerking komen als aftrekbare zakelijke kosten.

AAN WELKE EISEN MOET MIJN LOGO VOLDOEN VOLGENS DE BELASTINGDIENST?

De afmeting van het logo op je bedrijfskleding volgens de belastingdienst vind je hier. Verder stelt de belastingdienst hier eisen aan op het gebied van positie en kleur. Gelukkig zijn er methodes waardoor het logo minder opvalt, mocht je logo’s niet mooi vinden. Allereerst de eisen op een rijtje:

  • Afmeting: minimaal 70cm2, totale oppervlakte per kledingstuk. Je mag dus meerdere logos per kledingstuk gebruiken.
  • Kleur: het logo moet contrasterend zijn ten opzichte van de stof. Echter, je kunt een logo ton sur ton plaatsen waardoor het slechts licht contrasterend is.
  • Positie: het logo moet op de buitenkant bevestigd zijn en in het zicht. Dus niet onder een zak of kraag. Het logo mag niet afneembaar zijn.

PERSOONLIJK ADVIES?

ton-sur-ton-logo-bedrukken-bedrijfskleding

Ton Sur Ton logo

logo-bedrukken-bedrijfskleding

Full Color logo

Logo-Brabanthallen

LOGO BRABANTHALLEN

Er zijn logos waarbij het ontzettend lastig is om aan de 70cm2 te komen. Dit zijn vaak platte, langgerekte logo’s. Wanneer je deze namelijk vergroot of verkleint, is het ontzettend lastig om 70cm2 te bereiken. Neem bijvoorbeeld het logo van de Brabanthallen. Wanneer je dit logo naar 70cm2 komen op een logo van 2cm hoog en 35cm breed. Dit is natuurlijk niet representatief. Er zijn verschillende methodes om ervoor te zorgen dat bij dergelijke logo’s de 70cm2 toch wordt behaald.

In het verleden hebben wij bij de Gemeente Arnhem borduringen geplaatst die niet voldeden aan de 70cm2 regel. Zij hebben dit in overleg met de inspecteur goed laten keuren. Belangrijk dat je een dergelijke afspraak zwart op wit hebt staan in verband met eventuele controles in de toekomst.

MAG IK IETS ANDERS GEBRUIKEN DAN MIJN LOGO?

Ja, en nee. De belastingdienst schrijft specifiek dat het beeldmerk dient te verwijzen naar de onderneming. Dit betekent dat bijvoorbeeld een bedrijfsslogan ook gebruikt mag worden. Wanneer je een uiting bedenkt die niet direct te linken is aan jouw bedrijf, is het aan te raden om goedkeuring te vragen bij de inspecteur.

Het is ook mogelijk om het logo op een andere manier te verwerken dan door te borduren of te bedrukken. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld een custom made tape of label te laten maken met hierop jouw logo. Het is ook mogelijk om uit leder je logo te laten stansen of een brandstempel te laten maken. Uiteraard moet je uiteindelijk wel voldoen aan de 70cm2 totaal oppervlakte per kledingstuk.

vanderlande-suit-up

UITZONDERING OP DE REGEL

Wanneer je absoluut niet wilt dat er een logo op de bedrijfskleding komt, omdat dit bijvoorbeeld afbreuk doet aan het kledingconcept, dan is er een uitzondering op de regel. Klanten zoals Conservatorium Hotel, kiezen er bewust voor om geen logo op de kleding te laten zetten. Zij kiezen hiervoor omdat het kledingconcept voor voldoende herkenbaarheid en uniformiteit zorgt. Zij hebben gekozen voor een zeer stijlvolle collectie waar veel aandacht is besteed aan het design. Het borduren of bedrukken van een logo doet volgens hen afbreuk aan het concept. Wat de kleding van het Conservatorium Hotel wel heeft zijn bijvoorbeeld custom made knopen met een print van het glas in lood.

Nu denk je vast en zeker dat je op deze manier nooit aan de 70cm2 komt. Dat klopt. Er is namelijk een uitzondering op de regel. Wanneer je kunt aantonen, dat de bedrijfskleding jouw bedrijf niet verlaat en dus ook niet thuis gewassen wordt, ben je niet verplicht er een logo van 70cm2 op te plaatsen. Er wordt dan wel verwacht dat je dit kunt aantonen doordat er een speciale kleedruimte is met lockers waar medewerkers hun normale kleding in kunnen bewaren. Medewerkers komen dan in normale kleding naar het werk en kleden zich vervolgens om in hun uniform.

REINIGING VAN BEDRIJFSKLEDING

Voor het reinigen en wassen van de bedrijfskleding en werkkleding geld hetzelfde. Dit wordt gezien als loon voor de medewerker. Een vergoeding mag hiervoor gegeven worden wanneer de kleding voldoet aan boven gestelde eisen. Meer hierover lees je in het handboek loonheffingen van de belastingdienst.

VERWIJDEREN BEDRIJFSKLEDING LOGO

In theorie kun je een borduring verwijderen van een kledingstuk. Het is mogelijk het garen los te halen en zo de borduring te verwijderen. Echter, de kans is ontzettend groot dat je hiermee de stof permanent beschadigd en dat deze niet meer representatief is. Daarnaast is het een tijd rovende klus die je op grote schaal niet kunt uitvoeren. Kort gezegd is het dus niet mogelijk om bij bedrijfskleding borduringen te verwijderen.

Het verwijderen van transfers of zeefdrukken is eveneens geen goed idee. De inkt of sticker die gebruikt wordt om de bedrukking te zetten hecht zich namelijk onder hoge temperatuur op het doek zodat het bij intensief gebruik nog niet beschadigd of los laat.

Logo Suit up

sales@suitupnow.nl

+31 076 532 87 64